Informatie over de risico’s van permanente make-up

Risico’s en Belangrijke Informatie over Permanente Make-up

Het verfraaien van je uiterlijk met permanente make-up is een populaire keuze, maar het brengt ook inherente risico’s met zich mee. Het is van vitaal belang dat je voorbereid bent en bewust bent van mogelijke complicaties. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Voorafgaand aan de behandeling is het essentieel om:

  1. Fysieke en Mentale Voorbereiding: Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent en voldoende hebt gegeten voordat je permanente make-up laat aanbrengen. Je lichaam moet in optimale conditie zijn om een eventuele procedure goed te doorstaan.
  2. Medische Geschiedenis en Allergieën: Informeer je behandelaar over eventueel medicijngebruik, huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. Dit helpt hen om de behandeling aan te passen aan jouw specifieke behoeften.
  3. Studio Vergunning: Controleer of de studio waar je permanente make-up wilt laten zetten, een vergunning heeft. De vergunning geeft aan dat de studio voldoet aan de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. Deze informatie is te vinden op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.

Daarnaast is het sterk af te raden om permanente make-up te laten aanbrengen in de volgende gevallen:

  • Plastische chirurgie of bestraling in het afgelopen jaar.
  • Een litteken dat minder dan een jaar oud is.
  • Minder dan 4 tot 6 weken geleden is er PMU gezet op de beoogde plek.
  • Minder dan drie maanden geleden is er PMU of tatoeage weg gelaserd op de plek, of de laserwond is nog niet genezen.
  • Op geïrriteerde huid, zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen.
  • Onder invloed van alcohol of drugs.
  • Tijdens de zwangerschap.

Het wordt ook afgeraden als je last hebt van:

  • Diabetes.
  • Hemofilie.
  • Chronische huidziekte.
  • Allergie voor pigmentstoffen of andere materialen gebruikt bij PMU.
  • Immuunstoornis.
  • Hart- en vaatafwijkingen.

Als je een van deze aandoeningen hebt, antistollingsmiddelen of antibiotica gebruikt, overleg dan eerst met een arts voordat je besluit permanente make-up te laten zetten.

Het Zetten van Permanente Make-up:

Aangezien er tijdens het zetten van permanente make-up een wondje ontstaat, is het van groot belang om aandacht te besteden aan de hygiëne om mogelijke besmettingen te voorkomen. Hier zijn enkele aandachtspunten:

  1. Hygiënische Werkwijze: Controleer of de behandelaar hygiënisch werkt om besmetting met bloedoverdraagbare ziekten zoals hepatitis B en C te voorkomen.
  2. Voorbereiding van de Huid: Zorg ervoor dat de huid voor het aanbrengen van permanente make-up wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en indien nodig geschoren met een nieuw wegwerpscheermesje.
  3. Steriele Naalden en Inkt: Controleer of de naalden en inkt steriel zijn verpakt en specifiek voor jou worden gebruikt.
  4. Handschoenen en Bescherming: De behandelaar moet tijdens het zetten van permanente make-up handschoenen dragen en deze regelmatig vervangen als ze iets anders aanraken dan de pigmenteerpen, een tissue of je huid.

Nazorg:

Na het zetten van permanente make-up is goede nazorg cruciaal om complicaties te voorkomen. Vergelijkbaar met een schaafwond, vereist nieuwe PMU speciale aandacht. Belangrijke overwegingen zijn:

  1. Schriftelijke Uitleg: De behandelaar zal schriftelijke instructies geven over de nazorg van permanente make-up. Het is van groot belang om deze instructies zorgvuldig door te lezen en op te volgen.
  2. Genezingstijd: Verwacht een genezingstijd van twee tot zes weken voor de behandelde huid. Goede verzorging is essentieel om wondinfecties en littekenweefsel te voorkomen.

Met deze informatie in overweging genomen, kun je een weloverwogen beslissing nemen over permanente make-up en genieten van de verbeteringen in je uiterlijk met minimale risico’s. Voor aanvullende achtergrondinformatie over de besproken risico’s kun je terecht op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.