Medische pigmentatie & dermatografie

Wat is medische pigmentatie of dermatografie?

Het verschil tussen een dermatografie- en permanente make-up behandeling is dat de pigmenten een camouflerende functie hebben, maar er wordt ook een andere techniek toegepast waardoor er een zo natuurlijk mogelijk resultaat wordt behaald. Het is niet de bedoeling dat er een โ€˜make-upโ€™-effect wordt verkregen.

Medische pigmentatie is het toevoegen van kleur aan het gezicht en/of lichaam waar die kleur ontbreekt door verwonding, trauma, geboorteafwijking, postoperatieve of als alternatief voor chirurgie. Het proces omvat het inbrengen van hypo-allergene pigmenten van farmaceutische kwaliteit. De pigmenten die ik gebruik dragen het Amerikaans FDA en Nederlands VWA keurmerk. Ook voldoen ze volledig aan de wettelijk nieuwe veiligheidscode, Europese norm ( NEN -EN 17169) die vanaf 1 januari 2022 van kracht is gegaan. Het pigmenteren in de huid gaat niet zo diep als bij een “gewone” tatoeage, ook de samenstelling van de pigmenten zijn anders omdat in de toekomst kleuraanpassing en herpositionering nodig kunnen zijn. Medische pigmentatie biedt de ‘finishing touch’ na een operatie of trauma.

Naast pigmenteren pas ik bij littekens ook een andere techniek toe, Scar Relaxation of Fractional Needling. Dit wordt ingezet bij littekens waarbij de huid verhard is, geen doorbloeding meer heeft, zoals bijvoorbeeld bij brandwonden of waar de huid verheven of onregelmatig is.

De mogelijkheden en te verwachten resultaten worden uitgebreid besproken en er wordt samen met de klant een behandelplan opgesteld. Medische pigmentaties worden altijd in meerdere behandelingen gedaan. Er wordt per keer een deel van de kleuren ingebracht om zo, langzaam, tot een mooi en zo natuurlijk mogelijk resultaat te komen. Veel mannen en vrouwen hebben littekens door een ongeluk, een operatie, automutilatie of bijvoorbeeld door een aangeboren afwijking zoals een hazenlip. Een cosmetische camouflage (een waterafstotende make-up) is een tijdelijke oplossing, medische pigmentatie geeft echter een oplossing voor een lange termijn, soms zelfs voor altijd!

Verloop van de behandeling

Bij de eerste behandeling wordt voornamelijk besproken wat de wensen en mogelijkheden zijn en vandaar uit wordt er een behandelplan gemaakt waarin ook het kostenplaatje duidelijk wordt. Ik neem hier graag ruim de tijd voor, leg graag uit hoe ik werk en beantwoord graag al je vragen zodat je precies weet wat een medische pigmentatie inhoud. Meestal moet een klant rekenen op meerdere behandelingen, afhankelijk van de grootte van het litteken en soms de diversiteit aan huidstructuren. Bij een medische pigmentatie worden er verschillende kleuren pigment gebruikt waardoor er uiteindelijk een heel natuurlijk resultaat ontstaat. Per behandeling worden er 1-2 kleuren ingebracht. Hiervoor gebruik ik graag de Academie pigmenten. Langzame opbouwen van de โ€˜invullingโ€™ van het te behandelen gebied garandeert een zo natuurlijk getrouw resultaat. Tussen de behandelingen ligt een periode van 6 tot 8 weken zodat de huid goed kan herstellen en genezen. Behandelingen op littekenweefsel zijn vaak pijnloos, andere behandelingen kunnen vaak goed verdoofd worden door een verdovende zalf.

Wat kan er mooier gemaakt worden;

  • Hazelip / Scisis
  • Litteken
  • Tepel- of tepelhofreconstructie
  • Vitiligo
  • Hoofdhaar
  • Alopecia Are0la
  • Teennagel

 

Bel ons gerust.